Home

Sri Lanka lezing

Korte inhoud van de Sri Lanka lezing

Sri Lanka heeft een grote verscheidenheid aan tropische bloemen en planten en ook leven er nog veel soorten vogels, zoogdieren, reptielen en amfibieën. De vele olifanten die er nog voorkomen zijn vaak wel een van de meest aansprekende dieren maar daarnaast komen er waterbuffels, herten, wilde zwijnen, apen, beren, luipaarden en nog talloze kleinere zoogdieren voor. Met meer dan 400 vogel soorten is Sri Lanka ook een waar paradijs voor vogel liefhebbers.


Door middel van diverse safari’s waren we in de gelegenheid om vele foto’s en filmbeelden te maken. In het tropisch regenwoud van Sinharaja hebben we met een gids te voet een wandeling gemaakt. Hier zijn veel zogenaamde endemische planten en dieren te vinden. Endemisch is de biologische term voor het verschijnsel dat een organisme van nature uitsluitend in een bepaald gebied voorkomt. De Blue Magpie is wel één van de bekendste van dit gebied en we hadden het geluk om deze mooie vogel uitgebreid te kunnen fotograferen.


De nationale parken en wildreservaten die tijdens de reis bezocht werden:

Minneriya N.P., oppervlakte 89 km²

Horton Plains, oppervlakte 32 km²

Yala N.P., oppervlakte 1259 km²

Uda Walawe N.P. oppervlakte 308 km²

Sinharaja Rain Forst Reserve, oppervlakte 88 km²


Horton Plains National Park

Een aan weer en wind blootgestelde hoogvlakte op ongeveer 2000 meter hoogte. In deze soms mistige wereld, die vaak in dichte wolken en regen is gehuld, groeit hier en daar dicht regenwoud.

Yala National Park

Een belangrijk deel van de zuid(oost)kust van Sri Lanka wordt ingenomen door het grote Yala Naional Park. We zagen hier veel vogels: verschillende ooievaars, prachtige blauwe ijsvogels, wilde pauwen met hun mooie kleuren, bijeneters, adelaars, reigers enz. Maar ook grote dieren, zoals wilde zwijnen, herten, een schichtige lippenbeer, waterbuffels en olifanten. Helaas geen luipaard ofschoon dat hij in dit park veel voorkomt.


Uda Walawe National Park

Op de vlaktes aan de voet van de steile hellingen aan de zuidrand van het heuvelland ligt het nationale park Uda Walawe. Afgezien van olifanten komen er ook veel andere dieren voor, zoals apen, herten, krokodillen, buffels en veel vogelsoorten.

Minneriya National Park

Het park is vooral bekend vanwege de Minneriya Tank; een waterreservoir dat gebouwd is door koning Mahasen. In juli en augustus trekken honderden olifanten naar het Minneriya National Park en hiervan hebben we dan ook uitgebreid beelden kunnen maken.

Sinharaja National Forest Reserve

Dit tropische regenwoud is een uniek gebied dat vrijwel intact is gebleven en sinds 1989 is het opgenomen op de wereld erfgoed lijst van UNESCO. Een ondoordringbare jungle van welig groeiende, ineen gestrengelde bomen, varens en lianen, waar overdag het luide gezoem van cicaden en het gezang van verborgen vogels te horen is. 


Botanische tuin van Kandy

In Peradeniya, een zuidelijke buitenwijk van Kandy, liggen prachtige tuinen. De tuinen zijn 67 ha groot en gedeeltelijk omgeven door de Mahaweli Ganga. Er groeien en bloeien ongeveer vierduizend soorten inheemse en exotische planten en bloemen. De tuinen bevatten ruim duizend bomen, waaronder vele met een leeftijd van meer dan 100 jaar.


Boedha’s en tempels

Wie Sri Lanka bezoekt krijgt ook te maken met de rijke cultuur van het eiland waarvan de vele tempels en boeddha’s deel uitmaken. De ruïne stad Polonnaruwa, de grot tempels van Dambulla, de Lion’s Rock in Sigiriya en de Tempel van de tand in Kandy zijn plaatsen waar we tijdens deze reis ook een kijkje gingen nemen.