Home

Bonaire lezing

Korte inhoud van de Bonaire lezing

Onze dochter, schoonzoon en kleinkinderen zijn naar Bonaire geëmigreerd en dat geeft ons de kans om wat langer in dit stukje tropisch Nederland te verblijven. Tijdens ons verblijf worden er vaak veel foto’s en filmbeelden gemaakt. Al deze beelden en de indrukken opgedaan op dit mooie eiland gaven de aanzet om hiervan een lezing samen te stellen. Het is een avondvullende lezing van ongeveer 2 tot 2,5 uur maar op verzoek kan de lezing ook worden aangepast.


Kralendijk

Kralendijk is de hoofdstad van Bonaire en tevens het politieke, culturele en zakelijke centrum van het Caribische eiland. De stad is geen bruisende metropool maar ademt eerder een dorpse sfeer uit. Kralendijk telt 12.500 inwoners en ligt op ongeveer 10 minuten rijden van Flamingo Airport Bonaire. De hoofdstad van Bonaire kent alleen maar laagbouw waarbij de gebouwen maximaal drie verdiepingen hoog zijn. De meeste huizen dragen vrolijke pasteltinten waarbij het flamingo roze favoriet is. Als de cruiseschepen Kralendijk aandoen vult Kralendijk zich met honderden cruisetoeristen die op koopjes en souvenirs uit zijn. Bonaire heeft een schitterende natuur. Zowel boven als onder water is er veel te zien. Om deze natuur te beschermen zijn er een aantal Natuurparken opgericht.

Washington Slagbaai Nationaal Park en het Gotomeer

Bij de Noordpunt van Bonaire ligt het Washington Slagbaai Nationaal Park. Het park, 6000 hectare groot, is in 1969 ingesteld als eerste natuurpark van de Nederlandse Antillen. Het herbergt een scala aan leefgebieden, waaronder de duinen bij de boca's (inhammen) aan de noordkust, de saliñas (zoutmeren), de pos (bronnen) en de berggebieden. Het park is rijk aan vogels en andere dieren, met name hagedissen en leguanen. Het park is goed toegankelijk met de auto en ook mountainbikers zijn er welkom. Het Gotomeer bevindt zich in het Washington Slagbaai National Park en is een belangrijk foerageer- en broedgebied voor de majestueuze Caribische flamingo’s.

De kustlijn van Bonaire

Aan de westkust van Bonaire loopt tussen Kralendijk en het Gotomeer een toeristische weg. Vanaf deze weg die gedeeltelijk slechts in één richting gereden kan worden kan men mooie rotsformaties zien. Langs de weg zijn ook op diverse plaatsen mooie uitzichtpunten gemaakt waar men uitkijkt op de azuur blauwe oceaan en de turquoise gekleurde rand rond het eiland. Ook zijn er hier diverse duiklocaties voor de vele duikers die vanaf deze rustige kant van het eiland hun duik willen nemen.

De Zoutpannen en het Pekelmeer

Het Pekelmeer ligt in het zuidwesten van Bonaire en dicht bij de hagelwitte zoutpiramides die het beeld in dit gedeelte van Bonaire domineren. Het Pekelmeer wordt gedeeltelijk gebruikt voor het oogsten van zout, maar een afgeschermd deel van het zoutwatermeer is exclusief voor de trots van Bonaire, de Caribische flamingo’s.


Duiken, snorkelen en vissen op Bonaire

De helft van de pracht van Bonaire is de onderwaterwereld en daarmee een van de belangrijkste trekpleisters van het eiland. De onderwaterwereld van Bonaire wordt beschermd door het Bonaire National Marine Park.Ongeveer de helft van alle mensen die het koraaleiland bezoeken komt speciaal voor het duiken. 


Lac Baai en de Mangroven

Lac Baai is een 8 km2 grote ondiepe lagune aan de zuidoostkant van Bonaire waar de wind constant aanlandig is.De azuurblauw gekleurde binnen baai wordt aan de noordelijke kant omzoomd door een uniek mangrovebos en aan de oostkant afgesloten door een koraaldam. De Baai met de Mangroven zit vol met rifvissen, zeeschildpadden en zeeslakken en is de kraamkamer van veel vissen rondom Bonaire.

  Laatste update website 28 augustus 2023

Copyright © Alle rechten voorbehouden. Piet Vergoossen