Home

Costa Rica lezing

Korte inhoud van de Costa Rica lezing

Costa Rica heeft een groot aantal beschermde nationale parken waar nog veel primair regenwoud te vinden is en waar natuurliefhebbers nog veel mooie gebieden kunnen bezoeken.


San José

De hoofdstad ligt in het midden van het land, op een hoogte van ongeveer 1170 meter. Aan het einde van de jaren negentig had de stad 329.000 inwoners. Sinds de tweede helft van de 20e eeuw is de stad snel gegroeid: in 1950 waren er nog maar 87.000 inwoners maar thans telt San José ongeveer 1,9 miljoen inwoners.


Trogon Lodge

Deze lodge is gelegen in een schitterend gebied van het hoogste gebergte van Costa Rica, de cerro de la Muerte. De lodge heeft een prachtige tuin met forelvijver. We zijn hier op zoek gegaan naar een van de mooiste vogels van Midden-Amerika, de quetzal.


Corcovado

Vanuit Sierpe kan men met een bootje over de Sierpe rivier naar de lodge Guaria de Osa nabij het Nationaal Park Corcovado, het meest ongerepte gebied van Costa Rica. Men waant zich hier met de rondvliegende ara’s op een “Bounty eiland”. Vanuit de lodge werd een bezoek gebracht aan het Park Corcovado waar alleen met een gids tochten gemaakt kunnen worden door het ongerepte regenwoud. Overnachten deden we in Sirena, het parkwachtershuis.

La Rincon de la Vieja

Dit park ligt noordoostelijk van de stad Liberia. De hoogtepunten van dit park bestaan uit een overvloedige fauna, prachtige watervallen en indrukwekkende geologische activiteiten. Bubbelende, kokende bronnen van modder, sulfaat bronnen, hete stoom, enz.


La Fortuna en de Arenal

Vlakbij het plaatsje La Fortuna, ligt de bijna perfect kegelvormige Arenal vulkaan. De hellingen zijn glad en onbegroeid, op de lager gelegen hellingen is een weelderige jungle.

Manuel Antonio

Gelegen aan de Atlantische kust van Costa Rica ligt het park Manuel Antonio, een van Costa Rica’s favoriete toeristische bestemmingen. De prachtige witte zandstranden omgeven door een uitbundige jungle en een verbazingwekkende varieteit aan wilde dieren.


Monteverde

Wie Costa Rica bezoekt mag de nevelwouden van Monteverde niet vergeten. Een groene oase in het noorden van Costa Rica. De vegetatie is hier zeer uitbundig en hierdoor wordt wandelen in dit park een genot.

Caño Negro

Het Caño Negro wetland dicht bij de grens met Nicaragua is een echte aanrader. Met een bootje vaar je enkele uren over de rivier in het midden van de jungle. Vanaf de boot zie je de vele bewoners van de jungle: kaaimannen, ijsvogels, aalscholvers, zilverreigers, brulapen, basilisken enz.


Tortuguero

Tortuguero is niet alleen de naam van het park maar ook het enige dorp, de belangrijkste rivier en een heuvel in het gebied, de Cerro Tortuguero. Er is een bootreis van zo’n 3 uur nodig om er te komen en deze is al een belevenis op zich omdat er langs de kant en in het water vogels, krokodillen, schildpadden en ander leven valt waar te nemen. Het park en zijn omgeving is een moerassig en waterrijk gebied. Het is de belangrijkste Caribische broedplaats voor groene zeeschildpadden.


Cahuita en Puerto Viejo

Beide plaatsen zijn gelegen aan de Caribische kant van Costa Rica. Cahuita bestaat uit een hoofdstraat met wat barretjes, restaurants en kleine hotels en is kleiner dan Puerto Viejo. Puerto Viejo is het reggaedorp van Costa Rica. De Caribische invloed is te zien in de mensen en te horen in de muziek.


Gandoca Manzanillo

Het laatste mooie gebied wat we in 2006 bezochten was Het National Park Gandoca Manzanillo. Eén van de mooiste gebieden van Costa Rica met haar witte Caribische stranden en palmen een waar paradijs.