Home

Oeganda lezing

Korte inhoud van de Oeganda lezing

Oeganda bezit een rijke verscheidenheid aan nationale parken en wildreservaten. Het Murchison Falls National Park en het Queen Elisabeth N.P. zijn de bekendste. Veel toeristen bezoeken Oeganda om te kunnen genieten van het wild dat daar in grote verscheidenheid leeft. Ongeveer 5% van het land is aangewezen als nationaal park en het land telt 10 nationale parken met een totale oppervlakte van ruim 11.000 km2


Murchison Falls N.P.

Dit park is het grootste van Oeganda en ook een van de mooiste. De rivier de Nijl klieft het prachtige landschap in tweeën. Bij de Murchison Falls stort de Nijl door een nauwe spleet 40 meter naar beneden. Na de watervallen gaat de rivier traag door naar Lake Albert en verandert daar in een prachtige delta met heel veel vogels. Op de uitgestrekte oevers lagen nijlpaarden, krokodillen , buffels enz. Vanuit onze Lodge maakten we een game drive door het park en tweemaal een boottocht over de Nijl. In het park leven de Rothschild giraffen, hartenbeesten, Oeganda kobs, buffels, leeuwen en olifanten.


Kibale Forest

Vanuit onze lodge in Kibale maakten we een wandeling door het Bigodi Wetland en ’s middags een Chimpwalk door het Kibale Forest. Onder leiding van een gids trokken we door het bos op zoek naar de chimpansees die hier nog leven.

Kisoro

Vanaf Lake Bunyonyi gingen we met de safaritruck over onverharde niet al te beste wegen, maar met prachtige vergezichten, naar het in het uiterste zuidwesten van Oeganda gelegen Kisoro. In Kisoro, gelegen aan de voet van de vulkanen en de nationale parken van Oeganda, Rwanda en Congo, hadden we een prachtig hotel met historische achtergrond in gebruik genomen, Travellers Rest. Dit hotel bestaat al meer dan 50 jaar en alle befaamde onderzoekers waaronder Dian Fossey, bekend van de film Gorilla's in the mist, hebben dit hotel als basis gebruikt voor hun activiteiten.

Queen Elizabeth

Queen Elizabeth National Park heeft één van de meest gevarieerde ecosystemen in Afrika. Deze varieert van tropisch regenwoud tot groene weiden, van savannes tot moerassen. Het park is aangewezen door de UNESCO als 'biosphere reserve for humanity'. Het smeltwater van de gletsjers van de Ruwenzori Mountains heeft een uitgebreid 'wetland' gecreëerd in het park met Lake Edward en Lake George en daar tussenin het Kazinga Channel. In de enorme vlaktes, die gedomineerd worden door Euphorbia bomen, zagen we uiteraard weer de Oeganda kobs maar ook leeuwen, waterbokken, topi's, buffels, wrattenzwijnen en olifanten.

De Gorilla tracking

Vanuit Travellers Rest in Kisoro was het ca. anderhalf uur rijden naar het zuiden van het Bwindi Impenetrable N.P.. Hier gingen we met een gids op zoek naar de Nkuringa gorilla familie. Een vermoeiende maar geweldige tocht door ongerept tropisch bos. Dat het een zware tocht was vergeet je, als je oog in oog staat met deze indrukwekkende dieren (soms op nog geen 3 meter afstand). 


Bwindi Impenetrable N.P.

Bwindi is één van de laatste gebieden in Oeganda met echt tropisch regenwoud. Relatief koele lucht verzamelt zich in de dalen van het park en 's morgens vormen deze in de morgenzon een deken van mistflarden. De film 'Gorilla's in the Mist' komt zo aan zijn naam.

  Laatste update website 28 augustus 2023

Copyright © Alle rechten voorbehouden. Piet Vergoossen